Kireçli Su İçmek Zararlı Mıdır?
Kireçli suyun suyla çalışan aletlere verdiği zararlar görülünce insan sağlığı üzerindeki etkisi de düşünülmelidir. Bu nedenle kireçli su içmek zararlı mıdır bilinip ona göre su tedarik etmek gerekir. Çünkü su sağlık için çok önemlidir. Vücudumuzun büyük bir çoğunluğu sudan oluşur. Vücutta gerçekleşen hemen hemen her olayda su kullanılır. Uzmanların bol miktarda sağlıklı su tüketin uyarısı yapmasının nedeni de tam olarak budur.
Kireçli Su İçmek Zararlı Mıdır?
“Su yaşamdır” cümlesini gündelik hayatta sık sık kullanırız. Yaşamın en temel ögesi olan su, insanlara çok faydalıyken içeriğindeki bazı maddelerin yüksekliğinde zararlı bir hal alabilir. Bu maddelerden yaygın bulunan bir tanesi kireçtir. Şebeke sularının büyük bir çoğunluğu kireçlidir. Çamaşır makinesi, su ısıtıcısı, demlik gibi eşyalar incelendiğinde suyun ne kadar kireçli olduğu görülebilir. Bir demlik yalnızca birkaç ay kullanıldığında dahi dibinde yoğun ve sert bir kireç tabakası oluşur.
Sert su olarak da söylenen kireçli su, yüksek miktarda kalsiyum ve magnezyum içerir. Kalsiyum ve magnezyum mineralleri normalde vücut için faydalıyken standardın üzerine çıktığında zararlı bir hal alır. Kireçli suyun içerisinde demir, çinko, manganez, alüminyum gibi metaller de bulunduğundan kireçli sular oldukça serttir. Bu nedenle sürekli kireçli su içmek zararlıdır. Musluktan akan içme suyu olsa bile insan sağlığı için iyi değildir.
Vücuda çok fazla magnezyum mineralinin girmesi ishal oluşumuna neden olur. Bazı içme suları kireç oranlarından dolayı adeta müshil etkisindedir. Kireçli suyun yüksek kalsiyum bulundurması sebebiyle kandaki kalsiyum seviyesi yükselir. Bu da hiperkalsemiye neden olabilir.
Kireçli Su İçmek Böbrek Taşı Yapar Mı?
Vücuda fazla miktarda kalsiyum ve magnezyum alındığında vücut ihtiyacı kadar olanı kullanır; fazlalıkları depolar. Depolanmış olan kalsiyum ve magnezyum ise zamanlar böbrek taşı oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle kireçli su içmek böbrek taşı oluşması riskini artırır. Özellikle risk grubunda olna kişilerin kireçli sudan tamamıyla uzak durması sağlık açısından en doğrusu olur.
Kireçli su yalnızca böbreklerde değil karaciğerde de taş oluşumuna neden olabilir. Ayrıca fazladan depolanan kalsiyum ve magnezyum minerallerinin damar sertliğine de neden olduğu bilinmektedir. Sağlık açısından en doğru olan kireçli su tüketmemektedir. Uzun vadede kireçli su içmek insan vücuduna çeşitli zararlar verir.
Suyu Kaynatmak Kireci Önler Mi?
Kireçli suyun zararlı olduğunu bilen pek çok kişi suyu kaynatarak kireci önleme yolunu izler. Bu nedenle sürekli kaynamış su içer. Kaynayan suyun içindeki mineraller çöktüğü için su mineralli yapısını kaybeder. Ayrıca su kaynatıldığında içindeki magnezyum ve karbonat kireç halinde çöker. Çok küçük olan kireç çökeltileri su içilirken vücuda girebilir.
Kireçten arınmış, mineral bakımından zengin, sağlıklı su içmenin yolu su arıtma cihazı kullanmaktır. Su arıtma cihazları insan sağlığı için uygun, içerisinde zararlı madde bulunmayan su içebilmenin en kolay yoludur.