Skip links

Evcil Hayvanların Susuz Kaldığı Nasıl Anlaşılır?

Su tüm canlıların yaşamı için önemlidir. Evcil hayvanların susuz kaldığı nasıl anlaşılır herkes tarafından bilinmelidir ve hayvanlar susuz bırakılmamalıdır. Vücuttaki su eksikliği başta dehidrasyon olmak üzere birçok sağlık sorununu beraberinde getirir. Can dostlarımızın günlük bakımını yaparken su içmelerine ayrı bir özen gösterilmelidir. Mümkün olan her hayvana ihtiyacı kadar temiz su verilmelidir.

Evcil Hayvanların Susuz Kaldığı Nasıl Anlaşılır?

Evcil hayvanların sağlıklı ve uzun ömürlü olması için yeterince su içmeleri oldukça önemlidir. Susuz kalan evcil hayvanlar hemen rahatsızlanmaya başlarlar. Vücuttaki su seviyesinin azalmasıyla birlikte birçok sağlık sorunu görülmeye başlar. Evcil hayvanların susuz kaldığı bazı belirtilerden anlaşılabilir.

Susuz kalmış olan bir hayvan dehidrasyon belirtileri gösterir. Uzun süre susuz kalmak evcil hayvanın veterinere götürülmesini gerektirebilir. Küçük dostlarımız bu raddeye gelmeden susuz kaldıkları anlaşılmalı ve ihtiyaçları olan su verilmelidir. Evcil hayvanların susuz kaldığını gösteren belirtiler şunlardır:

  • Hızlı nefes alıp verme
  • Kalp atışında hızlanma
  • Ağız kuruluğu
  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Cildin elastik yapısını kaybetmesi
  • Cilt kuruluğu
  • Sürekli uyuma isteği

Kedi, köpek, kuş, tavşan gibi birçok evcil hayvan susuz kaldığında yukarıdaki belirtileri gösterir. Susuzluk sonucunda hayvanlarda böbrek rahatsızlıkları, diyabet başta olmak üzere birçok ağır hastalık oluşabilir. Bu hastalıklar yaşam kalitesini oldukça düşürür.

Tüm bu olumsuzlukların yaşanmaması için evcil hayvanlara ihtiyacı kadar su günlük olarak verilmelidir. Mama kaplarının yanında her zaman ulaşabilecekleri su kapları olmalıdır. Hayvan ihtiyaç duyduğu anda gidip gelip su içebilmelidir. Hayvanları su içme isteğini artırmak için kabında temiz ve soğuk su olduğundan emin olmak gerekir. Birkaç saatte bir hayvanların kabına temiz su doldurmak en sağlıklı tercih olur. Ayrıca sokaktaki dostlarımız için dışarıya bir kap su bırakmayı da unutmamak gerekir.

Kediler Günde Ne Kadar Su İçer?

Evcil hayvanların susuz kaldığı anlaşıldığında su veriliyor olsa da hiçbir zaman susuz kalmamaları için günde ne kadar su içmeleri gerektiği merak edilir. Bu meraka en fazla konu olan hayvanlar ise kedilerdir. Evinde kedi besleyen birçok kişi kediler günde ne kadar su içer bilmek ister.

Bir kedinin günlük olarak ne kadar su tüketeceği kedinin yaşına, kilosuna, sağlık durumuna, hareketliliğine ve kullandığı mamaya göre değişiklik gösterir. Yani her kedinin günlük olarak içmesi gereken su miktarı aynı değildir. Kuru mama yiyen kediler daha fazla suya ihtiyaç duyarken yaş mama yiyen kediler daha az suya ihtiyaç duyar. Bir fikir oluşturması için kedilerin günde ortalama olarak 250-300 ml civarında su içtikleri söylenebilir. Bir kedinin ne kadar su içeceğini hesaplamak için kilo başına 50 ml hesabı yapılabilir. Ağırlığı 5 kilogram olan bir kediye günde en az 250 ml su verilmelidir.

Köpekler Günde Ne Kadar Su İçer?

Hareketli mi hareketli köpeklerin beslenmesine önem verildiği kadar su içmesine de önem verilmelidir. Susuz kalan bir köpek sağlığını kolayca kaybedebilir. Köpekler günde ne kadar su içer bilinip ona göre takibi yapılmalıdır.

Bir köpeğin günde kaç ml su içeceğini tam olarak belirlemek için kilo, yaş, cinsiyet, ırk, beslenme gibi pek çok faktörü ele almak gerekir. Uzmanlar tarafından açıklanan ortalama değerlere göre köpekler günde kilogram başına 60 ml su içer. Örneğin; 10 kilogram olan bir köpek günde 600 ml su içer.

Köpek yeterince su içmiyorsa su içmeye teşvik edilmelidir. Köpek stresten veya yaşadığı hastalıklardan dolayı su içmek istemiyor olabilir. Önce bir veteriner muayenesine götürmek iyi olur. Kontrolleri ardından evdeki suyu daha cazip bir hale getirilmelidir. Köpeğin su kabı sık sık değiştirilmelidir. Koyulan suyun soğuk ve temiz olmasına dikkat edilmelidir. Daha çok su içmesi ve sağlıklı olması için kabı arıtılmış suyla doldurulmalıdır. 

Bizi Arayın
×

Özel İndirimler İçin Şimdi Arayın

aquamizu whatsapp
×

Aquamizu Whatsapp İletişim

  • aquamizu whatsapp
    Ankara
  • aquamizu whatsapp
    Bursa
  • aquamizu whatsapp
    İstanbul
  • aquamizu whatsapp
    İzmir
  • aquamizu whatsapp
    Diğer İller