Skip links

Bebeklerde Su Tüketimi Nasıl Olmalı?

Yeni anne baba olmuş ebeveynler, bebeklerinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için bebeklerde su tüketimi nasıl olmalı konusunda pek çok soru işaretine sahiptir. Herkesin en kıymetlisi olan bebeklerin beslenmesi, ek gıdaya geçişi ve bu süreçlerdeki su tüketimi önemsenmesi gereken konulardır. Bebekler kendini ifade edemediği için susuzluk yaşayıp yaşamadığını anlamak kolay değildir. Susuz kalmamaları içim bebeklere ne zaman ne kadar su verilir bilmek gerekir.

Bebeklerde Su Tüketimi Nasıl Olmalı?

Bebekler ilk aylarda yalnızca anne sütüyle beslenirler. Bu süreçte anne sütünün yanı sıra bebeğe su verilmeli mi merak edilir. Uzmanlara göre ilk 6 ay anne sütü içen bebeklerin su ihtiyacı anne sütünden karşılanır. Çünkü anne sütünün %85’i sudan oluşmaktadır. Bu nedenle bebeklere altıncı ayını doldurana kadar su verilmesi tavsiye edilmez. İlk aylarda çok fazla su içirilen bebeklerde tokluk hissi ve kilo kaybı görülebilir.

Bebek 6 aylık olduktan sonra ise yavaş yavaş anne sütü tüketimi azalır ve ek gıdalara yönelim başlar. İşte tam da bu süreçte bebeklerin suya ihtiyacı olmaya başlar. Artık beslenmelerinin %100’ü anne sütünden karşılanmadığından ek gıdalar susuzluk hissi oluşturur. Bir bebeğin susuz kaldığı şu belirtilere bakılarak anlaşılabilir:

  • Vücut ısısında artış
  • Ağız içi ve dilde kuruluk
  • Yorgunluk
  • Hızlı nefes alışverişi
  • Normalden az idrar yapma
  • Huzursuzluk
  • Halsizlik

Bu belirtiler bir bebeğin ciddi derecede susuz kaldığını gösterir. Bebekler bu denli susuz kalmadan düzenli olarak su verilmelidir. Ek gıda yedirdikten sonra bir miktar su içmeleri faydalı olur. Eğer yemekten önce verilirse bebeğin karnı doyabilir ve yemek istemeyebilir.

Bebeklere ne zaman ve nasıl su verileceği kadar verilen suyun nasıl olduğu da önemlidir. Bebeğe temiz olamayan, sağlıksız su içirildiğinde hasta olmasına yol açabilir. Bunun en sık rastlanan örneği ise musluk suyu içen bebeklerin ishal olmasıdır. Musluk suyunda bulunan ağır metaller ve diğer zararlı maddeler minik bebeğin vücudunda birikerek ciddi hastalıklara dönüşebilir. Bu nedenle bebek sahibi ailelerin su arıtma cihazı kullanıp bebeğin tüketeceği her şeyi arıtılmış su ile hazırlaması çok önemlidir.

Bebeklere Ne Zaman Su Verilir?

Bebekler ilk 6 ay tamamen anne sütüyle beslenirler. Anne sütü bebeklerin su, mineral ve besin ihtiyaçlarının tamamını karşılayabilen niteliktedir. Bu nedenle 0-6 aylık bebeklere yeterince anne sütü içiyorsa ve ek gıda kullanmıyorsa su vermek gerekmez. Mamayla beslenen bebekler için de aynı durum geçerlidir. Bebek mamaları aylarına göre hazırlandığından bebeğin su ihtiyacı yine mamadan karşılanır. Bebeği su içmeye zorlamak beslenme problemlerine yol açabilir.

Bebeklere ne zaman su verilir sorusuna uzmanların yanıtı 6. aydır. 6 aydan sonra bebeklerde su ihtiyacı oluşmaya başlar. Artık yeterince anne sütü alamadıkları, beslenmek için farklı gıdalar tüketmeye başladıklarından su tüketimlerinin dışardan sağlanması gerekir. Temiz su verilerek bebeğin beslenmesi tam olarak karşılanabilir.

Bebeklere Ne Kadar Su Verilmeli?

Sağlıklı yetişebilmeleri için bebeklerin yeterince su tüketmeleri sağlanmalıdır. Susuzluk bebeklerin yavaş gelişmesine ve hastalanmasına neden olur. Bu nedenle bebeğe verilecek su bazı kriterlere sahip olmalıdır. Ne az verilmeli ne de çok verilmelidir.

Bebeklere ne kadar su verilmeli yaş aralığına göre değişir. Su tüketimine yeni başlanan 6-12 aylık bebeklere günde 150-350 ml aralığında su vermek yeterli olur. 1 yaşının üzerindeki bebeklere ise günde ortalama 750-1000 ml su verilmelidir. Bebeğin ne kadar suya ihtiyacı olduğu boyu, yaşı, yaşadığı bölge, iklim koşullarına göre de değişir. Bu nedenle bir bebeğin ne kadar su ihtiyacı olduğunu öğrenmek için doktor muayenelerinin ardından danışmak doğru olur.