Sediment Nedir? Nasıl Oluşur?
Su ve sağlıklı su tüketimi hakkında araştırma yapan herkes sediment terimiyle karşılaşmıştır diye düşünüyoruz. Peki, sediment nedir ve su tüketimindeki rolü tam olarak neleri etkilemektedir? Hem cihazlarımızın sediment karşısındaki direncini hem de sedimentin hayatımıza etkisini sizlerle paylaşacağız.
Sediment Nedir?
İçme suyu doğrudan şişelerle veya damacana ile elimize ulaşsa, çeşme suları en kaliteli musluklardan elimizde ulaşsa bile sonuçta bu suların çok uzun bir yolculuğu olduğunu unutmamak gerekir. İçme suyunun doldurulma ve doldurma, üretim alanına ulaşma yolculuğu, çeşme sularının evlerimize gelene kadar ki yolculuğu birçok tehlike ile doludur. Bu yolculuk sırasında en çok rastlanan kirlenme biçimi de sedmenttir. Sediment nedir?
Sediment, kısada tortu olarak özetlenebilir. Suyun akarken etrafından koparttığı ve suya doğrudan karışan maddeleri tanımlamak amacıyla sediment kelimesi kullanılmaktadır. Bir sudaki sediment oranı ne kadar yüksekse o suyun tadında ve kokusunda o kadar büyük bozulmalar meydana gelmiş demektir. Aşırı sedimentli olan suların tüketilmesi kısa sürede hastalıklara neden olurken daha az sedimentli suların sık tüketilmesi yavaş ama ciddi hastalıklarla uzun süre zarflarında tanışmanıza neden olabilir.
İçme Suyunda Sediment Oluşur Mu?
Çeşme sularının evlerimize gelene kadar ki aşamasında çevreden toz, toprak toplamak konusunda riskli olduklarını anlamak, benimsemek pek zor olmayacaktır. Ancak içme suları için benzer şeyleri söylemek mümkün değildir. İnsanlar doğrudan şişelerden hazır su tükettikleri için suyun her zaman böylesine kullanıma hazır olduğunu düşünmektedir. Ancak içme sularında da sediment değeri olması gerektiğinden fazla olabilir.
Eğer yüksek sedimentli sulardan tüketmek istemiyorsanız, çeşmelerinizden tortulu suyun akması taraftarı değilseniz doktorların önerdiği tezgah altı su arıtma cihazlarımızdan bir tanesini kullanmaya başlayabilirsiniz. Cihazlarımız en kaliteli filtreleri sayesinde suda bulunan tüm tortulardan sizleri uzak tutmayı amaçlamakta ve yaptığımız testlere, sahip olduğumuz sertifikalara göre bunu başarmaktadır.